PressPressmeddelandenBrist på mänskliga möten kan skapa mental ohälsa – Team Olivia vill minska denna genom kreativitet

Brist på mänskliga möten kan skapa mental ohälsa – Team Olivia vill minska denna genom kreativitet

Coronapandemin har nu varat i ett år och några av de som drabbats hårdast av den begränsade tillvaron är människor med fysiska eller psykiska funktionsvariationer, psykisk ohälsa, missbruksproblem eller sociala utmaningar. Många mår väldigt dåligt av bristen på mänsklig kontakt. Team Olivia samlar 50 högspecialiserade vård- och omsorgsföretag som jobbar med dessa grupper. 

Förra året initierade Team Olivia satsningen Kreativ Paus för att lyfta de positiva effekterna som kreativt skapande har på hälsan. Satsningen blev succé och hela 93 procent av deltagarna uppgav att initiativet fått dem att må bättre. I och med fortsatt pandemi och brist på personliga möten genomförs en ny satsning mellan 15 mars-31 maj.

–  Vi har sett och upplevt att pandemin har fortsatt påverkan på hälsan i våra olika verksamheter. Restriktionerna har gjort att många inte har samma möjligheter till fysisk rörelse och gemenskap som tidigare. Därför är det så fantastiskt att se att kreativitet fungerar som ett verktyg till bättre välmående, säger koncernchef Ola Klingenborg.

Deltagaren kan göra ett valfritt kreativt verk, fotografera eller filma det och sedan ladda upp resultatet på kreativpaus.com. Deltagaren kan till exempel måla, illustrera, skriva, fota, väva, snickra med mera. Det är bara fantasin som sätter gränser. Nytt för i år är att vi öppnar upp satsningen även för allmänheten.

Satsningen är ett samarbete mellan verksamheter i Norge, Danmark och Sverige och berör tusentals människor. Nu när små ljuspunkter i vardagen, såsom att gå på vattengympa, träna eller ta en fika är inställda eller kraftigt begränsade är tanken att det går att mötas på andra sätt – genom att skapa tillsammans. En expert  är också knuten till satsningen, forskare vid Handelshögskolan Micael Dahlén.

– Min forskning om välmåendet under pandemin visar att de som använder tiden till att utveckla nya sidor hos sig själva mår lite bättre än andra, till och med bättre än de gjorde innan pandemin. Kreativt skapande kan med andra ord vara viktigt för att må bra just nu, säger Micael Dahlén, forskare vid Handelshögskolan.

Alla verk som skickas in kommer att bedömas av en namnkunnig jury och de mest konstnärligt intressanta verken kommer att uppmärksammas extra i interna och externa kanaler och vid en kvällsvernissage den 9 juni på Liljevalchs konsthall. I juryn sitter ordförande i juryn Mårten Castenfors, vd för Liljevalchs konsthall, Lise Vandborg, TV-personlighet från Danmark och konstnären Unni Askeland, känd konstnär från Norge, Modedesignern Bea Szenfeld och konstnären Ernst Billgren.

– Det ska bli väldigt spännande att se vad som kommer in. Konst är ju ett uttryck för en annan människa och jag hoppas kunna hitta det som överraskar mig och är personligt. Det är fräckt att det kan handla om vad som helst, säger Mårten Castenfors, som också är juryns ordförande.

Kontaktpersoner
Mårten Castenfors, vd,  Liljevalchs konsthall
Tel: 076 123 13 32, marten.castenfors@stockholm.se

Carina Englundh, Kommunikationschef Team Olivia
Tel: 070 14 869 50, carina.englundh@olivia.se